Thursday, June 25, 2009

cara-cara potong kuku

Barang siapa yang mengerat kukunya pada ;

· Hari Sabtu : Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.

· Hari Ahad : Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan.

· Hari Isnin : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat

· Hari Selasa : Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit

· Hari Rabu : Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.

· Hari Khamis : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.

· Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala.

Jadi, kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya. Walaupun ia hanya kuku tapi ia adalah sebahagian dari badan kita yang perlu kita hormati. Misalnya, kerat kuku ada adabnya selain ikut hari, kita juga perlu buang kuku tu pada tempat yang tidak kotor sebagaimana yang diajar, eloklah buang ke tanah kerana kita juga adalah unsur tanah, Bukannya tong sampah sekalipun tong sampah tu bersih.

Mulakan kerat kuku tu mulai dengan Bismillah dan selawat Nabi dan kerat start jari telunjuk sebelah kanan sampai habis tangan kanan, then jari kelingking sebelah kiri until ibu jari tangan kiri dan Last sekali ibu jari tangan kanan.

Kalau kaki pula, mulakan dengan jari kelingking kaki kanan sampai kelingking kaki kiri. Itulah sunnah yang paling kuat dipegang selama ini walaupun ada banyak khilafnya.


..aku tidak pasti yang betul atau tidak, tapi kalau kuku itu dah panjang sangat, potong cepat-cepat, tidak perlu tuggu hingga hari jumaat, nanti orang lain tengok klau kuku panjang, eee geli...

yang paling baiknya, potong lah kuku setiap hari jumaat, walau pun pendek, setiap ari jumaat tu, potong je kuku..

dulu aku selalu dengar, potong kuku pada malam hari tidak baik, tapi aku rasa, dulu tidak ada bekalan elektrik, itu yang x baik potong kuku waktu malam,nanti tidak nampak, gelap, darah pulak jari itu nanti..hahahah

entah lah..ikut ah yang mana terbaik..

jom solat jumaat..

No comments: